عدد راهنمای فلاش چیست؟
وقتی نوبت به مشخصات فلاش دوربین می رسد، درک هیچ شاخصی پیچیده تر از عدد راهنمای فلاش (GN) نیست. این پیچیدگی دلایل زیادی دارد، اما اصلی ترین آن ها این است که عدد راهنما هیچ وقت قرار نبود بیانگر قدرت خروجی فلاش باشد. بلکه، به عنوان راهنمایی بود برای تنظیم دیافراگم صحیح برای نوردهی مناسب فلاش در یک فاصله معین. اگر تا اینجا با قضیه مشکلی ندارید، مطلب را ادامه می دهم. خوب، حالا فرض می کنیم که یک فلاش با عدد راهنمای ۸۰ را ۱۰ فوت (۳ متر) از سوژه تان فاصله می دهید. از آنجا که ۸ =۱۰÷۸۰، پس دیافراگم f/8 را برای نوردهی مناسب فلاش در عکس انتخاب می کنید. درست است که کلمه «مناسب» می تواند برای افراد مختلف معنای مختلفی داشته باشد، اما می توان دید که عدد راهنمای فلاش نقطه شروع مناسبی را برای تنظیمات نوردهی در اختیار عکاس می گذارد. برای استفاده از همان فلاش به عنوان مثال در ۲۰ فوتی (۶ متری)، دیافراگم را طبق ۴ =۲۰÷۸۰ روی f/4 تنظیم می کنیم.
می توان گفت با آمدن فلاش خودکار و نورسنجی از درون لنز (TTL metering)، استفاده از عدد راهنمای فلاش تقریبا منسوخ شد. در سالهای اولیه ورود فلاش الکترونیک به دنیای عکاسی، چیزی به عنوان نورسنجی TTL وجود نداشت. همه چیز به صورت دستی بود. در نتیجه، بیشتر فلاش ها دارای یک صفحه مدرج (مثل شکل زیر) یا یک جدول کوچک بودند که از روی آن، عکاس می توانست دیافراگم مناسب را با توجه به عدد راهنمای فلاش و فاصله از سوژه تنظیم کند. در این زمان بود که اعداد راهنمای روی فلاش، هم معنا با قدرت خروجی فلاش شد. اما امروزه، عدد راهنمای فلاش – چه بخواهید از فلاش خود به صورت دستی استفاده کنید و چه در حالت TTL، دیگر کاربرد قدیم خود را ندارد.
البته بعضی از فلاشهای اکسترنال، مثل فلاش SB-800 نیکون، دارای یک مُد عدد راهنما ( GN Mode ) هستند، که در واقع یک مد تنظیم دستی بر پایه فاصله است. بر اساس ایزو و دیافراگمی که توسط عکاس انتخاب می شود، فلاش قدرت نور خروجی را با توجه به فاصله از سوژه کنترل می کند. به نوعی، این مد کار عکس عدد راهنما را می کند. یعنی به جای آن که قدرت خروجی فلاش را تنظیم کنیم، اطلاعات مورد نیاز برای تنظیم خروجی آن را تامین می کنیم و فلاش بر اساس آن قدرت خروجی مناسب را می تاباند.
زاویه پوشش لنز (Lens Coverage) چیست؟
اگر واقعا می خواهید در مورد مشخصات فلاش خود سردرگم شوید، می توانید به سایت سازنده فلاش مراجعه کنید و در مشخصات فنی فلاش خود به بخش زاویه پوشش لنز (lens coverage) بروید. فکر می کنم در این بخش، آدمهای مخصوصی را استخدام کرده اند تا اطلاعات ارائه شده در این مورد را تا حد ممکن سخت و پیچیده کنند. اما لب کلامشان این است که، وقتی از زاویه پوشش لنز صحبت می کنیم، می خواهیم مطمئن شویم که قدرت فلاش ما به حدی باشد که تمام زاویه دید لنز (angle of view) را بپوشاند. در شکل زیر، زاویه دیدِ سه فاصله کانونی رایج را می توانید مشاهده کنید.
تقریبا هیچ یک از ما در موقع خرید فلاش، به این مشخصات توجه نمی کنیم و مطمئن هستیم که فلاش ما به قدر کافی برای روشن کردن زاویه دید دوربین، قدرت دارد.
چند خط قبل، در مورد این که عدد راهنما ربطی به قدرت خروجی فلاش ندارد صحبت کردم. با این که این حرف درست است، اما وقتی اطلاعات عدد راهنما را در کنار اطلاعات زاویه پوشش لنز بگذاریم، مرجع مقایسه خوبی برای مقایسه قدرت دو فلاش می باشند. اگر به مثال فلاش با عدد راهنمای ۸۰ برگردیم، می بینیم که فلاش GN80 که زاویه دید یک لنز ۲۴ میلیمتری را می پوشاند، از یک فلاش GN80 که زاویه لنز ۵۰ میلیمتری را می پوشاند، قدرتمند تر است. به سادگی می توان گفت که پوشش زاویه عریض تر به معنای نیاز به قدرت بیشتر است.
مطمئنا باید در نظر داشته باشید که همه این مطالب، در شرایطی صحت دارد که از فلاش بصورت تنها استفاده کنید. استفاده از دیفیوزر (پخش کننده)، سافت باکس یا هر اصلاح کننده نوری دیگر بر روی فلاش (همچنین زوم بودن یا نبودن سر فلاشق )، برد موثر فلاش و در نتیجه عدد راهنما را تغییر می دهد. همچنین، اعداد راهنما معمولا بر پایه تمام فریم (معادل ۳۵ میلیمتری) محاسبه می شوند و این مقادیر در سنسور های کراپ تغییر میکنند.
نتیجه
بخش بزرگی از آنچه که به عنوان عکاس انجام می دهیم، ریشه در زمانهای عکاسی فیلمی دارد. اغلب مفاهیم ما با ورود عکاسی دیجیتال به آرامی تغییر و تحولاتی پیدا کردند، اما عدد راهنمای فلاش یکی از آن ها نیست. ریاضی و علم پشت آن همچنان صحت دارد، اما پیشرفتهای صورت گرفته در زمینه فناوری فلاش آن را غیر ضروری و بلا استفاده کرده است. البته به نظر من، تا زمانی که سازندگان، جدول عدد راهنمای فلاش را در بالای لیست مشخصات فنی فلاش خود قرار می دهند، یادگیری و درک مفاهیم و نحوه عملکرد آن مهم است./
http://www.lenzak.com
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: آموزش عکاسی ، ،
برچسبها:
ماه
نگارستان شهر
آشنایی با سبک هنری سمبولیسم Symbolism
مکتبهای عکاسی
ٍٍExposure Compensation
بهار زیبا با لاله ها
هنرهای تجسمی چیست؟
Six of the Most Essential but Underused Camera Features
تعادل نور
آشنایی با نورسنج دوربین
نمونه عکس- کلاغ بهاری!
دیافراگم دوربین چیست؟
نمونه عکس - شکوفه بهاری
انواع لنز Lens دوربین عکاسی
نحوه کار حسگر دوربین های دیجیتالی
نمونه عکس - زنبور
دوربین های دیجیتال چگونه کار می کنند؟
اتاق تاریک
عکس - خانه حاج آقا علی(بزرگترین خانه خشتی دنیا) در رفسنجان
معنی دوربین های فول فریم
تاريخچهٔ عکاسى در ايران
تعریف عکاسی
در نشست دوسالانه عکاسی مطرح شد: تعریف جامع و قاطعی در عکاسی هنری نداریم
دریاچه چیتگر
APERTURE
Help
EXPOSURE
خمیازه
دانلود کتاب آموزش عکاسی دیجیتال
نقد و تحلیل عکس
آموزش - مثلث نور دهی
مــــــــــــــــاه
غروب سرد تهران
عدد راهنمای فلاش چیست؟
دوربین SLR چیست و چه تفاوتی با Compact دارد
Descent into the Marum Volcano in Vanuatu.
baseball as the sun sets in El Crucero
YongShengZheng/Sony World Photography Awards
پاییز زیبا
برگهای پاپیتال(عشقه)
آتش در پاییز
فاصله زمانی یکفته - مکان پارک چیتگر تهران